Deel 1 van de geschiedenis 

Situering:  17e eeuw

Familie De Waepenaert – Wauman, voorouders van oprichter Vincent Dilewyns

 

Anne-Coleta Wauman met haar kinderen omstreeks 1885 in de tuinen van Grembergen. (links naar rechts: Josephine, Florent, Prosper, Octaaf en Gabrielle de Waepenaert en zittend Caroline en Constance de Waepenaert.)

De olieslagerij te Grembergen (Dendermonde) werd omgebouwd tot een bierbrouwerij door Anne-Coleta Wauman (zittend in het midden), echtgenote van Ridder Raymond de Waepenaert (+1873).

Bij de start stond Prosper de Waepenaert als oudste aan het hoofd van de brouwerij en later nam zijn broer Octaaf de leiding over en dit tot 1943. Zij waren de kinderen uit het huwelijk van Ridder Raymond de Waepenaert en Anne-Coleta Wauman. Later zijn het Raymond rubbens en zijn broer Leon die de leiding hadden over de brouwerij.

Tijdens de twee wereldoorlogen zijn de koperen ketels opgeëist om munitie van te maken, wat meteen het einde betekende van deze rijke brouwerijgeschiedenis.

links naar rechts: Leon Rubbens (laatste brouwer), Omer De Vos, Clementine en Maria Rubbens en de kinderen Marguerite, Cecile, Lucie en Marie Therese De Vos.
Lucie De Vos was getrouwd met Guy Dilewyns, vader van oprichter Vincent Dilewyns.

_____________________________________________

Deel 2 van de geschiedenis

Vincent Dilewyns is de oprichter van Brouwerij Dilewyns. Als afstammeling van een brouwersfamilie zit het brouwen hem in het bloed. Na het volgen van de nodige cursussen en het aanschaffen van de nodige materialen en grondstoffen kon hij van start gaan. Zijn eerste brouwsel werd gebrouwen op 11 december 1999.

Het vele experimenteren met verschillende gisten, mouten en hoppen bracht hem vrij snel tot een schitterend resultaat. Eerst werd de Tripel op punt gebracht, nadien volgde de Generaal. De Vicaris was geboren.

In het begin was het niet de bedoeling de huisgebrouwde bieren te verkopen, deze dienden enkel voor eigen gebruik. Door de vraag van de oudheidkundige kring van Grembergen om Vicaris te mogen schenken tijdens hun tentoonstelling rond de brouwgeschiedenis van Grembergen  besloot Vincent om met zijn recept naar de ‘proef’ brouwerij te stappen om er de vicarisbieren onder licentie te laten brouwen. De overschot van de receptie werd verkocht aan geïnteresseerde dorpsgenoten en kennissen.

Enkele bakken van dit brouwsel zijn verzeild geraakt op een degsutatieavond van een Zythos biervereniging. Als gevolg werd familie Dilewyns uitgenodigd om deel te nemen aan het Zythos bierfestival te Sint-Niklaas in 2006 waar we al gauw het hart van de consument veroverde en de consumententrofee voor de Vicaris Tripel wonnen. In 2007 werd op hetzelfde festival de 1e prijs voor de Vicardin en 2e prijs voor de Vicaris Tripel binnengehaald. Ten slotte werd ook het gouden glas van Zwevegem gewonnen. Na het krijgen van zoveel appreciatie en het winnen van verschillende prijzen ging de bal aan het rollen.

In maart 2010 werd een nieuw stukje geschieden geschreven én de fundering voor de toekomst gelegd.  Er werd namelijk een pand aangekocht op het industrieterrein te Dendermonde. Na een jaar zwoegen en zweten om het pand om te bouwen tot een prachtige brouwerij was het zover: het eerste brouwsel in de nieuwe installatie!

In mei 2011 vond de officiële opening van de brouwerij plaats. Burgemeester, schepenen, journalisten, collega-brouwers, vrienden en sympathisanten, iedereen was aanwezig op dit mooie en emotionele moment.  Ook voor andere nieuwsgierigen zoals bierverenigingen en stadsgenoten werd er een dag ingericht om de nieuwe aanwinst van Dendermonde te komen bezichtigen. Dit ging gepaard met de nodige vicaris-biertjes en ambiance. Tot in de vroege uurtjes!

Vandaag geeft Vincent Dilewyns zijn passie door aan dochters Anne-Cathérine en Claire. Ongetwijfeld zullen ook de andere twee dochters in zijn voetsporen treden.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress