Bewaartips

Vicarisbieren bewaren het best in een koele, donkere en droge ruimte. Het is belangrijk dat het bier steeds rechtopstaand bewaard wordt zodat de gist op de bodem van de fles blijft.

Bitterstoffen in een bier zijn lichtgevoelig! Hoe meer zonlicht een flesje ziet, hoe slechter het bier gaat ruiken. Wort en bier zien in de brouwerij zelden het zonlicht. Zelf de flesjes hebben speciaal die bruine kleur om zo de smaak en geur zo lang mogelijk te behouden.

Elk bier is onderhevig aan veroudering, maar niet elk bier evolueert even mooi. Op het etiket kan je uit de informatie afleiden hoe oud jouw flesje is.
De blonde Vicarisbieren; Quinto, Tripel en Tripel/Gueuze zijn bieren met een uiterst verfijnde balans tussen moutigheid en hoppigheid. Smaken en aroma’s die ontstaan naarmate deze hun houdbaarheidsdatum overschrijden gaan daar niet goed mee samen.

Bij onze donkere bieren daarentegen gaan de verouderingssmaken beter samen met de complexiteit van de gekarameliseerde en gebrande moutsoorten. Vicaris Generaal en Vicaris Winter mag je gerust 5 jaar laten liggen, en mogen gerust voorbij de houdbaarheidsdatum.

Schenken

De ideale schenktemperatuur varieert van bier tot bier. Om Vicaris Tripel/Gueuze en Quinto te degusteren raden we een temperatuur van 5-7°C aan. Bij de Vicaris Tripel, Generaal en Winter komen de rijke aroma’s beter tot hun recht bij een iets hogere temperatuur van 6-9°C.

Serveren doe je het liefst in een droog en proper Vicarisglas. Schenk het bier rustig uit in een schuin gehouden glas, breng het glas recht naarmate het flesje 3/4 leeg is. Voorzie een schuimkraag van een drietal centimeter. Een mooie volle schuimlaag in een proper glas zorgt dat alle fijne smaken langer in je glas blijven, en je dus langer kunt genieten van je Vicaris.

(Tip: Stop uw glazen nooit in de vaatwasser, zeepresten leggen een film op het glas waardoor uw schuimkraag afgebroken wordt. Goed gespoelde glazen afgewassen met de hand geven het beste resultaat.)

Het is jouw keuze of je alles tot de laatste druppel in je glas giet. Vicaris bieren zijn hergist op fles en hebben dus residu op de bodem van een flesje. Dit meeschenken maakt je bier uiteraard troebel, maar voller van smaak en dit geeft een extra bitterheid aan het bier.