Wat maakt Vicaris uniek?

Een pasteur, een centrifuge of een helder bier filter komt bij brouwerij Dilewyns niet aan bod. Alle natuurlijke én gezonde elementen blijven door het niet filteren aanwezig in de fles. Dankzij het niet pasteuriseren is Vicaris een levend product met smaakevolutie, ontdek zelf wanneer jouw Vicaris op z’n best is!

Alles wat je in je glas schenkt is met zorg, hygiëne, passie en vakkennis gebrouwen. Van grondstof tot een verfrissend speciaalbier… puur, familiaal en authentiek.

Ontdek het brouwproces van Vicaris

Vandaag
2010
2007
1999
1885

Brouwerij Dilewyns op vandaag…

Ondertussen blijft brouwerij Dilewyns verder bouwen aan de toekomst door het aangaan van nieuwe projecten, het ontwikkelen van nieuwe producten en de uitbreiding van haar productiecapaciteit. Kwaliteit en service blijven centraal staan.

Het Vicaristeam werd in de loop der jaren versterkt met een tweede brouwingenieur, een vertegenwoordiger en een administratief bediende, onder leiding van zaakvoerders Claire en Vincent Dilewyns.

Puur, familiaal en authentiek… de waarden van onze brouwerij!

Vandaag

Een droom die werkelijkheid werd

In maart 2010 werd een nieuw stukje geschiedenis geschreven én de fundering voor de toekomst gelegd. Er werd namelijk een pand aangekocht op het industrieterrein te Dendermonde. Na een jaar zwoegen en zweten om het pand om te bouwen tot een prachtige brouwerij was het zover in februari 2011: het eerste brouwsel in de nieuwe installatie! Quinto zag het levenslicht als feestbier voor de opening van de nieuwe brouwerij.
Vanaf dan konden zussen Anne-Cathérine en Claire, samen met hun vader en het team, de uitdaging aangaan en de stap zetten van bierfirma naar onafhankelijke familiebrouwerij.

2010

Het begin van Vicaris

In het begin was het niet de bedoeling om de huisgebrouwen bieren van Vincent te verkopen, deze dienden enkel voor eigen gebruik. Door de vraag van de oudheidkundige kring van Grembergen om Vicaris te mogen schenken tijdens hun tentoonstelling rond de brouwgeschiedenis van Grembergen besloot Vincent om met zijn recept naar de Proefbrouwerij te stappen om er de vicarisbieren onder licentie te laten brouwen. De overgebleven bakken na de receptie werden verkocht aan geïnteresseerde dorpsgenoten en kennissen.

Vincent blies hiermee terug leven in de rijke biergeschiedenis die Grembergen verloren was.

Enkele bakken van dit brouwsel zijn verzeild geraakt bij een Zythos biervereniging. Als gevolg werd familie Dilewyns uitgenodigd om deel te nemen aan het Zythos bierfestival te Sint-Niklaas in 2006 waar ze al gauw het hart van de consument veroverde en de consumententrofee voor de Vicaris Tripel wonnen. In 2007 werd op hetzelfde festival de 1e prijs voor de Vicardin en 2e prijs voor de Vicaris Tripel binnengehaald. Ten slotte werd ook het gouden glas van Zwevegem gewonnen. Na het krijgen van zoveel appreciatie en het winnen van verschillende prijzen ging de bal aan het rollen.

2007

Van tandtechnicus naar hobbybrouwer

Vincent Dilewyns is de oprichter van Brouwerij Dilewyns. Als afstammeling van een brouwersfamilie zit het brouwen hem in het bloed. Na het volgen van de juiste cursussen en het aanschaffen van de nodige materialen en grondstoffen kon hij van start gaan. Zijn eerste brouwsel werd gebrouwen op 11 december 1999.
Het vele experimenteren met verschillende gisten, mouten en hoppen bracht hem vrij snel tot een schitterend resultaat. Eerst werd de Tripel op punt gebracht, nadien volgde de Generaal. De Vicaris was geboren.

1999

Hoe het allemaal begon…

Anne-Coleta Wauman met haar kinderen omstreeks 1885 in de tuinen van Grembergen. (links naar rechts: Josephine, Florent, Prosper, Octaaf en Gabrielle de Waepenaert en zittend Caroline en Constance de Waepenaert.)

De olieslagerij te Grembergen (Dendermonde) werd omgebouwd tot een bierbrouwerij door Anne-Coleta Wauman (zittend in het midden), echtgenote van Ridder Raymond de Waepenaert (+1873).

Bij de start stond Prosper de Waepenaert als oudste aan het hoofd van de brouwerij en later nam zijn broer Octaaf de leiding over en dit tot 1943. Zij waren de kinderen uit het huwelijk van Ridder Raymond de Waepenaert en Anne-Coleta Wauman. Later zijn het Raymond Rubbens en zijn broer Leon die de leiding hadden over de brouwerij.

Tijdens de twee wereldoorlogen zijn de koperen ketels opgeëist om munitie van te maken, wat meteen het einde betekende van deze rijke brouwerijgeschiedenis.

1885